Direct naar content

Yeph Symposium 2023

Op 6 april 2023 vond het Yeph symposium ‘Teamsport in complexe jeugd- gezinszorg’ plaats in de Colour Kitchen in Utrecht. Een inspirerende en drukbezochte middag voor en door jongeren, ouders, hulpverleners, verwijzers, gemeenten, onderzoekers en iedereen die op een andere manier betrokken is bij de complexe jeugdzorg in regio Utrecht-Flevoland.

Dagvoorzitters Saskia Peerenboom (Manager van Yeph) en Hilde Weijts (Klinische psycholoog bij Yeph) namen de aanwezigen mee in een programma waarin live gesprekken, filmpjes en samen aan de slag elkaar afwisselden. Met uiteraard genoeg ruimte voor ontspanning, een hapje en drankje en nadere kennismaking. Want elkaar kennen, de tijd nemen en écht samenwerken is cruciaal als het gaat om hele ingewikkelde vragen.

Anne van der Maas (adviseur cliëntperspectief), Laura van Voorst (namens de 16 gemeenten), Laura Veerman (onderzoeker AWRJ) en Bea Hertsenberg (Yeph Expertiseteam) deelden hun ervaringen in de samenwerking tussen Yeph en de Utrechtse gemeenten. Duidelijk werd dat partnerschap en vertrouwen cruciaal zijn in het realiseren van de gezamenlijke transformatie-ambities. Het Yeph Expertiseteam heeft hierin een belangrijke ondersteunende en verbindende rol. Meer lezen over het onderzoek van Laura? Lees hier verder.

Jongeren uit de cliëntenraad van locatie Valkenheide deelden hun ervaringen met de jeugdzorg en wat voor hen belangrijk is. Zo is het belangrijk om op tijd met jongeren te praten over het vervolg na de opname en is het fijn als er vaste begeleiders zijn. Hoe we in de praktijk samenwerken met jongeren, ouders en anderen die voor hen belangrijk zijn, werd mooi uitgelegd door Jaap Kauerz (begeleider op een maatwerkgroep) en Marga Reinders (ouder-gezinsbegeleider). Hoe kan het anders bij een thema als ‘teamsport’: iedereen doet mee!

Gedurende het programma liet Freek Verdult van de ‘Outside the box’ company ons de kracht van anders denken en de meerwaarde van samenwerken ervaren. Onze neiging om ‘inside the box’ te blijven is groter dan gedacht. Vaak kan én mag er (volgens de regels) veel meer dan wat we zelf denken.

Omdat complexe jeugdzorg niet alleen teamsport is maar soms ook echte topsport, was er de hele middag gelegenheid om ‘Blij te tanken’: Lieve woorden die bij velen een grote glimlach op het gezicht toverden.

Kortom: Een enorm geslaagde middag, waarvoor we iedereen die mee heeft gedaan van harte bedanken!